Fondată la 1 septembrie 1949 și destinată producției de utilaj electrotehnic greu, de numele "Electroputere" este legată realizarea sistemului energetic românesc și bineînțeles modernizarea sistemului feroviar și urban.
Primele transformatoare de forță au fost realizate în concepție proprie începând cu anul 1951, producția de transformatoare dezvoltându-se atât prin creșterea puterii nominale cât și prin folosirea de materiale noi pentru miezuri magnetice.
În perioada 1960-1965 se diversifică producția și se achiziționează licența ELIN Austria pentru autotransformatorul de 200 MVA și licența ASEA Suedia pentru transformatorul locomotivei electrice.
Etapa 1965-1975 este caracterizată prin reorganizarea fabricației de transformatoare, construcții de noi hale de fabricație și realizarea cu forțe proprii a transformatorelor de 400kV și de 400MVA. Primul transformator de 440MVA a fost construit în 1987 pentru Centrala Nucleară Cernavodă, cel mai mare transformator livrat în România. Laboratorele de încercări cunosc, de asemenea, o însemnată dezvoltare asigurând o diversificare a producției de transformatore necesară atât în țară cât și la export, pentru care se realizează toate probele de încercare.
În perioada 1949-1960 au fost produse locomotive electrice de mină și de tramvaie, iar din 1960 s-a trecut la fabricația de Locomotive Diesel Electrice. După anul 1989 activitatea fabricii de Locomotive a fost axată pe modernizarea și reparația capitală a locomotivelor tip LDE 2100 CP și a locomotivelor electrice de 5100 kW.
Fabricația de mașini electrice rotative a început în anul 1950 asimilându-se peste 400 de tipuri de mașini electrice. Pe baza cercetării proprii cât și a introducerii în fabricație a unor licențe de la BBC și ASEA în perioada 1965-1970 s-a extins clasa de izolație "F" la întreaga fabricație, Electroputere fiind printre primele firme din Europa în acest domeniu. În perioada 1980-1985 s-au asimilat și executat pe bază de licență GENERAL ELECTRIC Canada și ANSALDO Italia motoare electrice pentru centrale nucleare, conferind fabricației de mașini electrice rotative un plus de tehnicitate.
Datorită unui însemnat volum de investiții, cooperări cu firme de prestigiu din Elvetia, Suedia, Franța, Germania și Italia, precum și eforturilor unui mare număr de specialiști, marca Electroputere a devenit cunoscută în peste 100 de țări de pe toate meridianele globului.
Din 1991 Electroputere s-a constituit în societate pe acțiuni.
ELECTROPUTERE a fost privatizată în luna noiembrie 2007, pachetul majoritar de acțiuni de 86,28% fiind deținut de firma saudită Al-Arrab Contracting Company Limited.
În momentul de față, în Electroputere se implementează un amplu program de investiții și reorganizare, care include înnoirea utilajelor și a echipamentelor pentru producție, renovarea clădirilor, program de sănătate și securitate în muncă, îmbunătățirea proceselor, dezvoltare de produse și multe altele.
Toate aceste schimbări au ca scop realizarea unui țel si anume acela de a deveni un furnizor global de produse electrice de putere și soluții eficiente.